Boomfeestdag in Groene Hart Oudorp

Gemeente Alkmaar doet verslag van de boomfeestdag in GroeneHart Alkmaar.

Onderstaand artikel stond in de Stadskrant van 20 maart j.l.

 

Groene Hart Oudorp krijgt vorm
Nu planten, straks oogsten in pluktuin Groene Hart Oudorp 

Alle seinen stonden op groen en dus was de eerste van drie plantsessies in maart van buurtpark Groene Hart een feit. Kinderen van basisscholen Sterrenvanger en Regenboog en het Heliomare College plantten vorige week woensdag samen met wethouder Groen Christian Braak, 30 fruit- en notenbomen in de pluktuin.

De leerlingen van de Sterrenvanger en De Regenboog hadden er zin in! Enthousiast werden er gaten gegraven, boompjes aangedragen en vervolgens met hun wortels in de aarde gezet. En nu maar wachten op de eerste pluksessie.

Criterium is ‘eetbaar’
De focus voor maart is de pluktuin. Naast de bomen plant de vereniging ook honderden heesters, struiken, bodembedekkers, grassoorten en gewassen. De beplanting in de pluktuin bestaat hoofdzakelijk uit fruit- en nootdragende planten. Alle gangbare inheemse fruitsoorten krijgen een plek. Een tuin waar je kan plukken, was een belangrijke wens van de buurt bij het tot stand komen van het initiatief Groene Hart Oudorp. Verder komen er ook bloeiende struiken die ‘geplukt’ kunnen worden.

WETHOUDER CHRISTIAN BRAAK PLANT BOOM IN HET GROENE HART OUDORP (Foto: JJFoto)

Moestuin voor scholen
De Regenboog en Sterrenzanger willen ook moestuinen aanleggen in de pluktuin. Dat is iets nieuws voor de basisscholen in Oudorp! Het Heliomare College heeft al een moestuinen op eigen terrein. De beide basisscholen gaan dan ook gebruik maken van de al aanwezige kennis en kunde van Heliomare.

Planning werkzaamheden
Er moet nog veel gebeuren, maar er is ook al het een en ander gereed. Het amfitheater is klaar en al door de jeugd in gebruik genomen. Allerlei partijen staken de handen uit de mouwen: Stadswerk072 deed het grond en de vrijwilligers maakten zelf de treden van oude stoeptegels. Nu krijgt de pluktuin vorm, daarna wordt het voormalig handbalveld aangepakt. Die krijgt als eerste een goede schoonmaakbeurt, waarna nieuwe belijning wordt aangebracht. Om het veld heen komt een hekwerk om ballen zoveel mogelijk tegen te houden en een beukenhaag zorgt voor een mooie groene aankleding Daarna volgen trimtoestellen en speeltoestellen voor kinderen. Kinderen van basisschool De Zes Wielen beoordelen de voorgestelde speel- en trimtoestellen, waarna een keuze wordt gemaakt. De trottoirtegels nabij de speel- en trimtoestellen maken plaats voor een parkachtig pad. Kortom een zorgvuldig vormgegeven buurtpark voor jong en oud.

Aan de slag
Gezien alle ambities voor dit jaar, wordt het nog stevig aanpoten voor bestuur, werkgroepen, leden en vrijwilligers! Ook Stadswerk072 draagt een flink steentje bij door het verbeteren en aanbrengen van drainage voor de pluktuin. De vereniging rekent ook op steun van de bewoners van Oudorp, want vele handen maken licht werk. Iedereen met groene vingers is welkom en kan zich per mail aanmelden via info@groenehartoudorp.nl

Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *